Jak připravit taliány

Jak připravit TaliányTaliány jsou v našich končinách jednou z nejznámějších vařených masných pochoutek. Jejich minulost a historie sahá až do konce 19. století, kdy je v Praze na Starém Městě začal připravovat a prodávat uzenář, kterému se říkalo Talián. Odtud tedy pochází jejich název. Zřídka kdy se lze ještě setkat s označením užovka. Za svou popularitu taliány do jisté míry vděčí i filmu Adéla ještě nevečeřela, kde si na nich Rudolf Hrušínský náramně pochutnává.

Výtečná chuť taliánů je způsobena jednak způsobem jejich zpracování (vaří se, nikoliv udí), tak i jejich složením. Skládají se totiž z nejkvalitnějšího telecího a vepřového masa. Vepřové maso by mělo tvořit okolo 40% zatímco hovězí zadní zbylých 60%. Koření se zázvorem, česnekem, kardamonem a pepřem.

Jak připravit taliány

Očištěné telecí maso (odstranit chrupavky, blány a šlachy) je nejdříve třeba pomlet. Poté přidáme sůl, koření, dusičnan a vodu. Po důkladném promíchání přidáme vepřové laloky nakrájené na 1 cm a opět promícháme. Na závěr ještě vepřové ramínko pomeleme podobně jako jsme pomleli telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a nalifrujeme to do tenkého střeva. Před samotným vařením je třeba nechat taliány 2-3 dny proležet v ledničce. Pak je vaříme po dobu 90-120 minut a následně konzumujeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *